Spring naar de inhoud
Home » Blog » LE HAUTE PROVENCE

LE HAUTE PROVENCE

  • door

Dag 1 Pont A Mousson                  366 km 

We vertrekken thuis rond 08u00 de we naar Pont à Mousson is, ondanks het behoorlijke stuk snelweg vrij lastig. We komen aan rond 14u00. De camperplaats, vlak aan de haven, heeft voor 9.50 euro alles wat je hebben moet. 

Dag 2             Arc et sennas                                  269 km 

We “zetten” in onze GPS Sisteron, het begin punt van onze geplande route. Onderweg hebben met France Passion, onze GPS en de campergids opties genoeg om een plaats te vinden. Zo komen we in Arc et Sennans. Een piepklein leuk dorpje waar wij parkeren op de vorige camperplaats. Eerst staan we er alleen maar tegen de avond hebben we wel een paar buren. Er is een hotel waar je goed kunt wandelen langs de omwalling. Ga je via de echter kant dan kom je aan het oorspronkelijke “stulpje” van de gouverneur van het arrondissement, dat nu omgetoverd is een museum. 

Dag 3 Valecogne                            275 km We blijven koers zetten richting Sisteron, en houden, na een saaie lange weg, halt in Valancogne waar we kunnen overnachten bij een plaatselijk veehouder bedrijf. We staan gewoon tussen de koeien. Ondanks de warmte wandelen we toch naar het stadje waar niets te zien is. Verder genieten we van de rust. Morgen beginnen we aan onze rondrit. 

 Dag 4            Sisteron         >Digne les bain                              220 km                                                      Zeer mooie landschappen, maar je doet er ook veel langer over. Uiteindelijk toegekomen te Sisteron. Dit is een zeer levendig stadje met een fantastische rots en een prachtige citadelle. De lokale camperplaatsen stellen niet veel voor. Het zijn gewone parkings met hier en daar enkele plaatsen met ‘reservé’ voor campers. Er is geen schaduw, dus snikheet en geen plaats om te zitten. We bezoeken de stad en de citadelle. Daarna besluiten we verder te trekken naar Digne – Les Bain. De camperplaats hier ligt voor en na de Thermen. Ze is rustig gelegen en je kan er schaduw vinden. Hoera voor onze hondjes! 

Dag 5 St Andre les Alpes                                                 43 km 

We laten even de honden verkoelen in het riviertje en rijden dan naar het centrum van Digne – Les Bain. Het is zondag dus het is rustig, maar de winkelstraatjes geven ons een vakantiegevoel. We rijden verder naar St André des Alpes. Tijdens deze rit rijden we over een col, hebben we mooie uitzichten en rijden we door zeer smalle baantjes. Deze rit duurt ruim één uur voor 45 km. We komen de camerplaats binnen langs de verkeerde kant. De camperplaats is ruim en gelegen op asfalt. Bovendien is ze rustig gelegen en ligt ze in het centrum. s’Avonds hebben we op het gezellige dorpsplein naar de finale van het EK gekeken. 

Dag 6             Castellane                                                                21 km 

Zeer mooie verbluffende weg langsheen de Verdon. af en toe houden we halt om de prachtige natuur te bewonderen. ook het stuwmeer dat bijna de hele regio van elektriciteit voorziet is een halte zeker waard. ook Castellane lost alle verwachtingen van de Haute Provence in. De camperplaats, met zicht op een enorme rots kost 6.5€ per 24 uur je hebt er alles behalve elektriciteit. Achter de camper heb je een “gras zone” waar het goed om zitten is.

 Dag 7 Pont subliem > Moustier Saint Marie > Saint Croix du Vedron                            62km 

We zetten koers naar Point subliem, het is een adembenemende rit over smalle een smalle weg waar concentratie en wat rij ervaring zeker welkom is. Maar bij de uitzichten aan het Point Sublieme ben je de rit even vergeten. Een in de wagen richting “Moustier” is het terug opletten geblazen in één van de bochten tikt een plaatselijk busje tegen onze spiegel, zonder erge maar een bewijs dat het hier allemaal heel snel gebeurt kan zijn. We rijden Moustier binnen en houden halt voor een bord dat ons verteld dat we met onze 3m10 hoge Super Brig niet verder kunnen, raar want nochtans is dit de weg naar de camperplaats. We parkeren dan maar en gaan te voet naar het stadje dat weerom het vakantie gevoel van de Provence uitademt. Na wat kuieren tussen de vele “fiance tegel ” winkeltjes rijden we richtig Saint croix du verdon. Als je de afdaling van de camperplaats naar het meer trotseert voel je zo in een mondaine France badplaats type Saint Tropez, Marseille…..

 Dag 8 Riez                            10 km 

We rijden over, alweer, zeer smalle wegen naar Riez, in sommige dorpjes moeten ze voor ons achteruit, of hebben we geluk dat de hoge alkoof afschrikt waardoor men spontaan plaats ruimt. In Riez is het markt, dus gaan we wat streek producten aankopen en kunnen we s’ avonds eens wat kokkerellen. Riez is trouwens een zeer levendig stadje met een wirwar aan straatjes die “ingesloten worden door een Romeinse omwalling. Later op de avond steekt er een felle wind op maar we kunnen toch veilig en rustig slapen. 

Dag 9 Greoux les Bain                              25 km 

s’Morgens maken we eerst nog een wandeling er staat een strakke wind maar toch rijden we naar Greoux les bains. De camperplaats op een voormalige camping ligt lekker centraal en is goed aangegeven. Ook Greoux heeft, net als Riez, een wirwar aan straatjes maar is mijn inziens nog iets drukker. Boven de stad staat een mooi kasteel, de binnen tuin ervan doet in de maanden juli enb augustus dienst als open lucht cinema. Greoux le bain is zo één van die vakantie stadjes waar het plaatje volledig klopt! S’avonds maken we nog een wandeling naar de termen en zien we de mooi verlichte fontein aan het rondpunt bij het binnenrijden van de stad. 

Dag 10 Les Mees                            40 km

 In de ochtend worden we even uit onze vakantie modus gerukt door een telefoontje van het thuisfront, op een paar 100 km van ons, in Nice is een aanslag gebeurt de gedachte dat het vengoed hier had kunnen zijn zet ons even met beide voeten op grond. We vertrekken dus wat leter dan gewoonlijk richting Les Mees waar we via onze France Passion account kunnen overnachten bij een plaatselijke “olijf olie molen”. We slaan er natuurlijk ook een voorraad olijf olie in, want welke kok wil er nu straks in België niet gaan pronken met een Appelation controlé onder de olijf oliën? In het dorp zelf is niet veel te zien de punt rotsen die je op elke kaartje ziet zijn mij een beetje overdreven. 

Dag 11           Chichillane                117 km De trip doorheen de Haute Provence zit erop maar we hebben nog tijd zat dus rijden we rustig richting huis. De omgeving wijzigt tijdens deze rit zienderogen, maar het blijft mooi de echte bergpassen hebben plaats gemaakt voor bredere wegen tussen de bergen. In Chichillane zelf heb je een prachtig uitzicht op de bergen en rotsen, later beklagen we het ons dat we hier geen tweede dag bleven staan.                  

Dag 12 Marignieu                           142 km De weg naar Marignieu is vrij saai, het plaatsje zelf stelt niet zo veel voor en bij Maison Angelot is het een hele klus je camper op een plaatsje te zetten. De begeleide wandeling door de wijngaard en de wijn proeverij samen met de gepassioneerde “oprichter” van het domaine maken dat we al vlug vergeten zijn dat we bij onze vorige stop wat hadden kunnen blijven staan. 

Dag 13           Lods                                       223 km Dag dertien begint zoals “een dertiende moet beginnen” onze gps stuurt ons door Zwitserland om de tour te ontwijken. Geen nood denken we, dan stoppen we even in het mondaine Nyon waar je een camperplaats hebt aan het meer…bij aankomst bleek de kamperplaats niet meer te bestaan. Dus tikken we in onze GPS “een kamperplaats in dicht bij Besancon “zo komen we los in de tour karavaan terecht. Na een paar uur wachten zetten we onze weg stapvoets, in de file, verder en als eindelijk de dame uit mijn gps toestel zegt “U hebt u bestemming bereikt aan u rechter zijde” staat onze Super Brig, onder de koeienvla, ergens op een smal veld weggetje. In het dorp verteld ons iemand dat de camperplaats niet meer bestaat, gelukkig vinden we even verder op een kleine doorreis camping, we hebben er Vlaamse buren en we beslissen om hier twee nachten te blijven staan. Dag 14 Colombey les deux eglises                   209 km

Na 209 km en drie uur rijden houden we halt in Colombey Les deux églises. Hier ligt Charles De Gaulle begraven. Op doorreis heb je hier alles wat je wil, bakker vlakbij je kan er goed wandelen dus deze plaats is wel OK! Je kan hier ook reeds enekel champagne huizen vinden in de straatjes vlakbij de CP.

 Dag 15 Villeneuve-Renneville-Chevigny         121 km

 We maken een stop bij ons favoriet champange huis, het is hier altijd leuk vertoeven en weerkeren, leuke plaats tussen de velden en zeer aangename mensen leuk om nog eens een dagje te leven zoals god in Frankrijk. 

Dag 16 hamme ( dan toch!)                               363 km

We vertrekken met het plan nog een stop in eigen land te doen maar geen van de gevonden camper plaatsen voldoen aan onze eisen dus staan we tegen de avond valt lekker terug thuis. We hebben een schitterende reis gehad, alleen vinden we dat we soms nog te veel reizen zoals met een huur camper de “rush” van hier naar daar blijft soms in onze genen zitten. Dus hop naar volgend jaar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *