Spring naar de inhoud
Home » Blog » DE CAMARGUE

DE CAMARGUE

  • door

Dag 1     350km 

We vertrekken eens op een heel andere manier.  Zonder voorop een route te hebben opgesteld gaan we op stap. We hebben ons een boek aangeschaft France Camping-car.  Eerste probleem, de GPS doet heel raar en weigert de route (de eerste stop in de Camargue), want ja je moet er toch iets in zetten.  Dus … we beginnen eigenlijk een beetje verkeerd maar al bij al lukt het toch om de route erin te krijgen en komen we eens langs een andere kant Frankrijk binnen. Als we Frankrijk binnen komen volg ik via het boek en ik moet bekennen het is fantastisch.  Je kan ongelooflijk goed volgen. We rijden via Valenciennes.  Zonder op zoek te zijn komen we een eerste camperplaats tegen in Landrecies.  Even stoppen om de honden buiten te laten en onze honger te stillen;  Onverwacht staan we op een zeer rustige camperplaats met zeer veel groen aan een riviertje. Na het middageten trekken we verder. De wegen zijn op zijn frans, van het ene ronde punt naar het andere, van niemandsland ineens in een dorpje.  Zalige wegen.  Rond 14u  beslissen we om een camperplaats te zoeken. We komen uit bij Rozoy sur Serre. Weer een camperplaats met een zeer rustige groene ligging.  We blijven daar natuurlijk niet zitten en gaan met de honden op stap.  We volgen een route maar de bewegwijzering laat het afweten en na een klein uurtje te hebben gewandeld keren we dan maar gewoon om, we zijn buiten geweest , we hebben beweging gehad, dat was de doelstelling en die hebben we gehaald vandaag. 

Dag 2     277km 

Na het ledigen van het toilet vertrekken we richting Auxerre.  Het zijn weer wegen op zijn Frans, met ellelange banen langs graanakkers.  Van het enen klein dorpje naar het andere.  Zo tegen de middag moeten we een wegomlegging volgen en komen we een bordje tegen van een camperplaats.  Volgen denken we …. Het brengt ons naar een haventje maar een camperplaats is er niet echt te vinden wel een zeer grote parking aan het water aan de haven.  Hier stoppen we even om te eten en de honden buiten te laten.  Zalig rustig, maar blijven slapen durven we niet echt.  We zoeken in de buurt naar een camperplaats en komen uit bij Gurgy.  Toffe plaats ook weer aan een haventje, zeer mooie wandelingen. Er komt ’s avonds (18u ) iemand de kraampjes opendoen en deze  verkopen kaas van de streek en wijn van de streek.  Zeer gezellige sfeer.

 Dag 3 …..173km

 Eerst deze morgen boodschappen gaan doen, de bakker en een supermarktje.  Ligt op loopafstand van de camperplaats.  We besluiten het rustig aan te doen en langzaam te vertrekken, het lijkt toch een bewolkte dag te worden.  We rijden richting Bourges. Na Auxerre verandert het landschap en krijgen we velden zonnebloemen en de wegen gaan wat meer naar omhoog en naar beneden. Na Nevers gaan we op zoek naar een camperplaats, zowel in de campergids als bij France Passion staat niets in de buurt. Gelukkig staan erin de “Garmin camper “GPS ook camperplaatsen en deze toont ons de weg naar Imphy. Zeer uitgestrekte plaats aan een park met veel wandelmogelijkheden en in de buurt een zwembad zowel binnen als buiten, speeltuin en fitometer. Midden in de natuur (aangelegde en ongerepte) een zeer rustige plaats, goed om de batterijen op te laden en morgen fris te kunnen vertrekken. 

Dag 4 …. 154km

 Inpakken en verder rijden, dat was de boodschap deze morgen.  We reden richting Clermont Ferrand.  Geen spectaculaire wegen, vaak al eens een autosnelweg, niets aan.  We moeten op zoek naar een bankcontact, nadat we terug op de gewone D wegen zijn terechtgekomen , komen we in het stadje St Pourçain sur Sioulle.  Daar een bankcontact … dus stoppen. Gelukkig snel een plaatsje gevonden, ziet er een leuk stadje uit en we zien een wegwijzer naar een camperplaats.  Even checken, denken we, dus wij ernaar toe.  Inderdaad een zeer grote camperplaats voor 73 campers, maar we besluiten toch om verder te rijden.  Zo rond 12 uur beslissen we om een plaatsje te zoeken, het is ondertussen snikheet geworden, dus tijd om te pauzeren.   Eerst vinden we op de weg een camperplaats in Aigueperse maar teveel asvalt en teweinig groen (lees geen), dus verder op zoek.  Volgens de campergids is er iets verder op de weg een andere camperplaats, in Le Cheix sur Morge.  We vinden deze meer dan ok, veel groen, schaduw, volledig in de natuur en rustig, wat moet ne mens nog meer hebben. 

Dag 5 … 181km 

Na een fikse ochtendwandeling (ja we hadden geen brood meer), rijden we verder richting Montpellier.  We komen dichter en dichter bij de Camargue.  De wegen vallen weer wat tegen, het is veel autosnelweg (op zijn Frans hé) maar langs de andere kant kan je eens wat verder doorrijden.  Onderweg eerst nog inkopen gedaan in de carrefour.  Tegen de middag gaan we zoals we al gewoon zijn op zoek.  We vinden een camperplaats via de GPS in St-Chély-d’Apcher.  We komen in een leuk dorpje en denken, ja dat is het Maar… we komen terecht op een mix parking met daar een zuil van eurorelais en 2 plaatsen waar een mobilehome op getekend staat.  Probleem …. Daar kan geen mobilehome in of je blokkeert de parking.  Dit is een schande dat daar reklame voor gemaakt wordt.  Dus opnieuw op zoek, …. een France Passion eens proberen ? We komen terecht bij een kaasboerderij te St Gal  Leuke plek, zeer rustig maar zit er vol vliegen.  Dit is echt wel heel vervelend. De mensen van de boerderij zijn heel vriendelijk en tonen met plezier hun winkeltje en laten ons proeven  (ja natuurlijk weten we dat dat is om te verkopen maar het is dan ook een zeer lekkere unieke kaas).  We krijgen met gemak een uitleg over de koeien en mogen erbij zijn als ze gemolken worden.  Je kan er wandelen maar veel is er niet te zien.  Voor onze honden is het hier wel zeer goed, ze kunnen buiten zitten en eens los lopen. 

Dag 6   188km 

Wakker geworden met de fantastische geur van den boerenbuiten (lees koeiengeur).  Na het ontbijt vertrokken richting La Cavalerie.  Maar aangezien we de autowegen wat beu waren (ik toch) gingen we via alternatieve routes rijden.  Dat is natuurlijk wat mooier uitzicht dat we krijgen.  Ineens zien we een wegwijzer Gorges du Tarn.  Dat gaan we volgen.  Het worden spectaculaire wegen door de bergen.  De kloof wordt zichtbaar en de wegen nog spectaculairder, met rotsen die lijken op je af te komen.  Af en toe eens stoppen om het uitzicht waar te nemen en naar beneden te gaan kijken naar de kloof en het riviertje de Tarn.  Zeer mooie wegen maar wel vermoeiend voor de chauffeur.  Na een rit die langer duurde dan we verwacht hadden (maar wel veel mooier was) terecht gekomen in La Cavalerie.  Grote camperplaats (32 plaatsen).  Is zeer dicht gelegen bij het centrum en dit centrum heeft wel wat charme. Morgen vetrekken we richting Camargue maar we zoeken nog een tussen stop want we willen niet op een zondag toekomen. 

Dag 7 …70km 

Na een nacht met een verschrikkelijk onweer, wakker geworden onder een stralende zon.  Eerst naar de bakker om vervolgens richting de Camargue te rijden.  We hebben afgesproken om nog niet de Camargue in te rijden, we gaan dit maar na het weekend doen.  We belanden weer op een autosnelweg maar in tegenstelling tot de vorige, is dit wel een spectaculaire weg.  Zeer steile afdalingen en het is door de bergen.  Zeer mooi ruw landschap.  Na een klein uurtje komen we in Clermont L’Hérault.  We volgen de pijlen van het meer Lac du Salagou.  Daar zou volgens onze boek een camperplaats moeten zijn.  Jan heeft er geen vertrouwen in maar we gaan het proberen.  We rijden tot aan de camping, de parking maar zien geen aanwijzing tot camperplaats dus besluiten we  ons om te keren.  Nadat we ons omgedraaid hebben zien we ineens een P met daaronder een mobilehome.  Het is een zeer primitief bordje maar we volgen het.  We komen op een stuk natuur (ongerepte) met grind en bomen en ja je zoekt maar waar je wilt staan.  Oei, denken we maar we besluiten te blijven staan want in de verte zien we het meer.  Tot daar rijden kan niet meer (bareel) maar te voet is het maar enkele meters.  Dat is echt de moeite.  Je komt aan een meer, niets aangelegd maar je kan er zo in het water en … de honden zijn er meer dan welkom.  Honden kunnen gaan zwemmen en wij ook, zalig gevoel.

 Dag 8   65km

 De voorbije nacht weer een onweer gekregen, nu een kleintje.  Maar onze honden houden er echt niet van, dus zij wakker wij ook wakker. Wakker geworden onder een zeer donkere lucht, het was duidelijk er hing nog steeds onweer in de lucht (of in de bergen).  En inderdaad toen we vertrokken is het beginnen regenen, zowat de hele weg tot aan het begin van de Camargue.  We hadden een tip gekregen om naar Pavalas les Flots te rijden en daar te beginnen aan de Camarque.  Dus zo gezegd zo gedaan.  We zijn nog maar net richting Pavalas les Flots aan het rijden of we komen aan een meer vol met flamingo’s.  Gelukkig is er een parking en kunnen we toch het wonder eens aanschouwen.  Zo een massa, geweldig ! We rijden verder naar de camperplaats.  Deze ligt aan een haven, ja wadde, zo een hoeveelheid boten ….De camperplaats is niet goedkoop maar het is wel de moeite.  Mooi uitzicht over de haven en op wandelafstand van het bruisende centrum, vol met winkeltjes en restaurantjes.  Het centrum is gescheiden door de Rhone, en om van de ene kant naar de andere klant te geraken moet je over een brug of kan je via een kabellift, wat een ervaring.  ’s Avonds gaan eten bij brasserie Leo, een aanrader ! Elke morgen komen de vissersboten daar aangemeerd en verkopen ze hun gevangen vis, dat willen we wel eens zien, dus besluiten we om daar toch nog een extra nachtje te blijven staan. 

Dag 9  0km 

Zoals afgesproken, we blijven dus staan vandaag.  Het belooft een snikhete dag te worden, dus eerst in de voormiddag naar de vismarkt.  Zo dachten we toch, maar dit was wat een tegenvaller, laat ons zeggen, dat er geen vismarkt was.  Dan maar brood gekocht voor het ontbijt, wat rondgedwaald in de straatjes en teruggekomen.  Het was toen al meer dan 30° dus besluiten we het een dagje kalm aan te doen.  Eerst een ochtendslaapje en in de namiddag een namiddagslaapje. ’s Avonds nog eens naar het centrum geweest, de sfeer nog eens opsnuiven en ja die hondjes moeten nu eenmaal ook eens de pootjes strekken. Het koelde maar niet af dus het belooft een warme nacht te worden.

 Dag 10  58km 

Deze morgen de markt een bezoekje gebracht.  Deze was eigenlijk niet veel speciaals, veel kleren, en veel klaargemaakt eten . Rond 10u vertrokken naar Saintes MARIES De La Mer.  Langzaam verandert het landschap.  Het worden weidse vlakten met veel water, ongerepte natuur met hier en daar een aangelegd rijstveld (ja je leest het goed : rijst).  In het water zie je kleine moerasjes en overal manades (ranches) van de paarden om ritjes te maken.  Aangekomen in Saintes maries de la mer zie je heel veel zeilboten en wordt het een echte toeristische badstad.  Langs de ene kant de Middelandse zee met zijn toeristische stranden en aan de andere kant de ongerepte natuur van de Camargue.  Het lijkt wel op iets dan niet op zijn plaats is.  We zoeken een camperplaats en willen zoals in de campergids staat camping le Brise.  Dus we negeren alle bordjes van aire de campingcar en rijden naar camping le brise.  Foutje van ons want je belandt op de camping en ja daar zijn ook camperplaatsen maar deze zijn zeer duur.  Wij betaalden €40,10 voor 1 nacht met 2 personen + 3 honden zonder elektriciteit. Verkeerd gegokt van ons want na een wandeling zagen we de aire de campingcar, die ligt dus naast de camping.  Dus voor wie een camperplaats zoekt, wel de aire de campingcar volgen. Wat voor ons dan positief was, we zaten echt niet ver van het strand, maar daar mogen geen honden op, een beetje verder wandelen en dan kom je aan een strand waar wel de honden op mogen.  Als ze er niet op mogen staat er een duidelijk bordje.  Zalig voor de honden en je kan zelf ook op het strand zitten.  ’s Avonds zijn we op zoek gegaan naar het stadje.  Je komt na een fikse wandeling uit op een dijk, met de ene kant rotsen met daarachter strand en zee en de andere kant de parking.  We zetten de wandeling verder en verder en zien in de straatjes toch wel veel beweging dus gaan we even kijken.  Wat ik miste waren de kleine winkeltjes en ja hoor tussen als die restaurantjes kwamen ze tevoorschijn.  Zeer gezellige sfeer.  Je moet wel de weg onthouden want in die wirwar kan je al eens je weg kwijtraken. O ja … en die vervelende muggen …. Geen gezien (ze waren misschien ook op vakantie, oef)

 Dag 11  89km

 Zo tegen de middag vertrokken naar de volgende bestemming (ja die weten we reeds op voorhand.)  Jan wil absoluut een France Passion doen ivm de olijfolie.  Dus wij richting St Rémy de Provence.  Het is fascinerend hoe het landschap verandert van weidse vlakten naar olijfbomen.  Uiteraard rijden we eens verkeerd maar dat is niet erg want nu moeten we een de berg op.  De rotsen komen tevoorschijn en het is weer eens een mooie weg die we 2 keer mogen doen (ha ja we waren toch verkeerd gereden).  Na wat zoekwerk, vinden we de juiste weg en komen we in Molin du Calanquet.  Zeer mooi uitgestrekt domein.  We instaleren ons en ja we weten het zeker het wordt een niets doen dagje.  Behalve dat we een rondleiding kregen in de winkel en veel informatie over de olijfolie en de olijven.  Uiteraard hebben wij daar inkopen gedaan. De poort gaat er dicht om 20u maar de honden kunnen op het terrein eens even loslopen en ondertussen maken wij enkele zotte selfies.

 Dag 12  74km

 Voila, vandaag zijn we weg uit de Camargue en rijden richting Arbois.  Dit doe je niet op 1 dag dus zo tegen de middag zoeken we een plaatsje. Niets in de campergids te vinden, niets in de atlas michelingids dus gaan we ten raden bij onze app , camperstop.  Daar vinden we iets op enkele kilometers.  Dus we besluiten dit eens te proberen.  We stoppen in Piolenc.  We komen aan bij een winkel van groenten en fruit en daar achter is een mooie camperplaats gemaakt.  Zeer ruime plaatsen met elektriciteit en water aan de plaats zelf.  Je mag overal wandelen maar het is pokkewarm (te warm om gewoon recht te staan).  De honden vinden het niet erg om niets te doen (ze zien af van de warmte) maar tegen ’s avonds begint het langzaam af te koelen en worden we weer terug mens. Morgen proberen we wat vroeger te vertrekken want we zijn nu echt aan de terugreis begonnen, nog rustig aan….. maar toch langzaam….   

Dag 13   150km

We gingen wat vroeger vertrekken maar ons wakkerwordenmodus lukt nog niet zo goed, dus op het gemak alles inladen en vertrekken. Het is zaterdag dus in het centrum toch wel iets drukker maar we geven er niet om want … op de autosnelweg met péage is het zeer druk zelfs tot stilstaand verkeer (hihihihi, daar lachen wij dan eens om)  Zo tegen de middag is het genoeg geweest en gaan we op zoek naar een camperplaats (het is nog altijd vakantie hé).  Eerst eentje gevonden in Gervans  mooie omgeving maar de camperplaats staat ons niet aan (super klein), dus terug op zoek.  Dan maar naar Beausemblant, klein dorpje netjes onderhouden, dichtbij het “centrum” (moet je je niets bij voorstellen) en we kunnen met de honden eens gaan wandelen.  Meer moet dat voor ons niet zijn. Zondag is het markt, dus misschien toch eens een kijkje nemen morgen, maar dan valt onze planning weer in duigen.  Planning ??? ..dat hadden wij toch niet, juist ja vergeten !  We zien wel wat het wordt morgen. 

Dag 14   266km 

De ochtend begonnen met een wandeling naar de markt.  Er stonden toch 3 kramen, dat was de markt.  Dan maar om broodjes bij de bakker. Na het ochtendritueel vertrekken we richting Arbois.  Jan krijgt steeds meer en meer last in zijn rug. Zo tegen 12 u stoppen we in Saint-André-sur-Vieux-Jonc.  Mooie camperplaats, verzorgd, ruim en veel gras voor de hondjes.  Het is er zo rustig , maar echt heel rustig dat je er bijna bang van wordt.  Is iedereen hier weg, of zit iedereen binnen ????  Raar want het zijn mooie verzorgde huizen met aangelegde tuinen en toch zie je niemand. Na een tijdje besluiten we toch om te proberen verder te rijden.  De rug is niet verslechterd na een dutje maar de pijn knaagt nog steeds. We rijden via de Jura naar Arbois.  Zeer prachtige streek, je geniet van het landschap (veel wijnbouw) Aangekomen in Arbois kunnen we niet naar het wijndomein want de straat is afgesloten wegens markt.  Het is ons dagje niet ! En nog is het niet gedaan …. We besluiten dan maar naar Mesnay te rijden, die camperplaats kennen we nog maar ook daar is de weg afgesloten en moeten we ons draaien en een andere weg nemen.  Uiteindelijk aangekomen, natuurlijk staat die bijna vol maar we vinden nog plaats. Morgen dan maar proberen naar het wijndomein te rijden, allei, als de rug het houdt ?????  Anders is het dag vakantie en regelrecht naar huis. 

Dag 15  144km 

Ja de rug heeft het gehouden en dus kunnen we met wat medicamenten terug op pad.  Eerst de vidange en dan rijden we naar Arbois.  We moeten de nodige voorraad in slagen. We rijden juist door het centrum tot aan een grote parking (=gedoogplaats) en daar parkeren we even.  We stappen te voet naar het centrum op weg naar Tissot en Hirsinger.  Eerst wijn aankopen, natuurlijk willen we eens proeven (Jan is in de wolken) en dan naar de patisserie Hirsinger, hier ga ik taartjes kopen, zalig !!!!  Terug naar de mobilehome en dan op weg maar eerst toch eens naar het domein van Tissot gaan kijken (= ook een France Passion).  We komen in prachtige wijnvelden terecht, zalig rustig.  Nergens wel een bordje te bekennen van FP, dus zal het wel aan het fabriekje zijn (cave) dat je moet overnachten en dat is een mindere. Terug op pad, we hebben richting huis ingetikt en we zien wel wat er op onze weg komt.  Zo tegen 15u hebben we een camperplaats gevonden in Luxeuil les Bains.  Niet te ver afgeweken van de weg en een ruime plaats op grind maar aan de achterkant van de mobilehome is er gras (of aan de voorkant als je hem vooruit parkeert).  Recht tegenover is een park met vijver waar je rond kan wandelen, leuk ook voor de honden.  Op 700m is het centrum (stel je er maar niets bij voor).  Er zijn wel winkels en een groot stadhuis, een mooie baseliek maar alleen de mensen ontbreken weer eens.  En met de rug vraag je je af …. Het verslechtert niet, dus dat is ook al goed nieuws.  Morgen verder richting huis maar op dezelfde manier als vandaag, stoppen zo na de middag ! 

Dag 16  158km. 

We hebben nu toch een route uitgestippeld.  Het is niet echt uitgestippeld maar we hebben gezien op de kaart dat we voorbij de camperplaats Pont à Mousson komen dus daar gaan we stoppen.  Ok we hebben er wel al eens geweest maar we waren er zeer tevreden over dus ja waarom dan niet ? Zo tegen de middag zijn we er, plaatsje gezocht en gevonden (ja dat kan bij ons al eens wat duren) en dan relax.  Het is verschrikkelijk warm, ik zweet me kapot, ja ik heb het lastig ! De afkoeling blijft ook al uit ’s avonds en de muggen vieren feest !  Ja het zal wel wat aan mij liggen, pffff, ik heb het warm !!!!!.     

Dag 17  356km.

Deze morgen eerst naar de bakker.  Tegenover de camperplaats is een zeer grote lekkere bakker. Na wat denkwerk, besloten om huiswaarts te keren.  Het is hier ook warm en aangezien ze een hittegolf opgeven, keren we naar huis. Wij hebben een super vakantie gehad, mooie dingen gezien en …. helemaal ontspannen en dat is de bedoeling !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *